sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Kohti Ravintolapäivää Osa.1 Karjalanpiirakka


Karjalanpiirakka
on perinteine suomalaine leivonnaine, jossa ohue hapattamattoman ruiskuoren sisäl on
riisipuuroa,ohraryynipuuroa tai perunamuusia. Se on alkujaan pohjois- ja rajakarjalainen herkku, muilla karjalaisalueilla piirakat tehtii nostatetusta taikinasta. Karjalankannaksella ja Etelä-Karjalassa piirakkamalli oli avonainen, pyöreä perunatäytteinen piirakka,vatruska. Etelä-Karjalalle tyypillinen ruokalaji piirakan lisäksi on ohrarieskaKarjalanpiirakka on rekisteröity Euroopan unionin aidoksi perinteiseksi tuotteeksi helmikuussa 2003.

Sotie jälkee karjalaisevakot levittivät piirakkaperinteensä koko maahan ja samalla synty nimi "karjalanpiirakka". Karjalaisii murresanoja karjalanpiirakalle on muun muassa piirakka, piiras, piiroa, kalitta ja sipanniekku.

Tuotteelle on haettu Euroopan unionin tuotesuoja ja määritelmä: taikinasta pitää olla ainakin puolet ruista ja täyte saa olla vain puuroriisiäohraa tai perunaa
Karjalanpiirakan perinteinen lisäke on munavoi.
(Lähde: wikipedia)


www.virkkukoukkunen.net

KARJALANPIIRAKKAOHJE
Kuori:
2 dl kylmää vettä
2 tl suolaa
51/2 dl sihtiruisjauhoja
(voi laittaa myös pikkasen vehnäjauhoja sitkoks)

Täyte:
5 dl vettä
3 dl riisiä
1 l maitoa
1 ½ tl suolaa

Keitä täytteeksi riisipuuro. Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja keitä kunnes vesi on imeytynyt eli 7-10 minuuttia. Lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen välillä sekoittaen noin 30 minuuttia. Mausta valmis puuro suolalla. Sekoita käsin vedestä, suolasta ja jauhoista kuoritaikina. Leivo taikina pitkäksi pötköksi ja jaa se 25 palaan.
Pyöritä palat palloiksi. Litistä ne kädellä painaen litteiksi ja pane työpöydälle muovin alle. Kaaviloi piirakkapulikalla taikinapalat ohuiksi pyöräksi piirakankuoriksi käyttäen apuna jauhoja. Pinoa ne työpöydälle ja ripottele väliin jauhoja, peitä muovilla. Täytä piirakat puurolla ja käännä reunat rypyttäen. Paista 300°:ssa 15–20 minuuttia. Kasta kypsät piirakat voi-maitoseoksessa ja kokoa kulhoon pehmenemään voipaperilla ja liinalla peittäen. Tarjoa piirakat lämpiminä munavoin kanssa.
Video klipit oikeaoppisesta kaulinnasta sekä rypyttelystä löytyy täältä:
http://www.luovutettukarjala.fi/videot/Kaulinta.mpg
http://www.luovutettukarjala.fi/videot/Rypytys.mpg


www.virkkukoukkunen.net

Sit kurkistus Piirakkakioskin rakenteluun...


...pikkasen sahailua, saatiin rautakaupas oikee mainioo palveluu! Leikkasivat levyt oikeen kokoseks ja kantovat autoon ;-)
ja sit maalattii....myö ollaa ihan pilvissä!
Maailman "suurin" Karjalanpiirakka?
Akryylimaalit on hyviä kaikennäköseen maalailuun, kaik huokoset pinnat on bueno. Näil sai hyvi kyltit sudittuu.
Pien kurkistus kioskin, kipparin, kiskan tulevaan kylttiin
Ei muuta ku TERVETULOO, ootellaa teit jo innolla!

2 kommenttia: