maanantai 29. lokakuuta 2012

Kyl Myö suomalaiset oomme kovia kahvittelemaan

Keitämme vuosittain noin 50 miljoonaa kiloa kahvia, eli keskimäärin 4-5 kupillista jokaisen suomalaisen päivittäin nauttimana (kahvi.net). Huh, siis 50 miljuunaa kiloa! Se tekee satamiljoonaa kahvipakettia. Omat kahvi mieltymykseni ovat kovasti vaihdelleet. Perinteinen suodatinkahvi vaihtui joskus mutteripannuun. Vuositolkulla tuli maitoa vaahdotteltua ja sotkettua erilaisia kahviseoksia. Myös pressopannu ja perkolaattori löytyy keittiön kaapista. Nykyään kuitenkin liputan vahvasti perinteisen pannukahvin puolesta! Kesällä järvenrannassa Ruokolahdella se maistui niiiiin hyvältä, että ajattelin jatkaa pannun porisuttamista myös kotona kaupungissa. Pannukahvi on helppoa! Maukasta! Siitä lähtee mahtava tuoksu ja se luo kivan tunnelman keittiön pöytään hienon pannumyssyn ja tuoreen pullan kera.Tähän loppuun vielä helpot ohjeet hyvän pannukahvin valmistukseen Virkkiksen tyyliin:

1. Kiehauta vesi, nosta pannu liedeltä. 2. Lisää pannujauhettua kahvia maun mukaan, noin mitallinen 1,5 desiä kohden (miun suosikki on tumma Presidetti). 3. Sotke lusikalla ja käytä pannu vielä kuumalla levyllä, jotta kahvi kerran kiehahtaa. 4. Jätä pannumyssyn alle rauhoittumaan toviksi. 5. Nauti kiireettä!ps. Ensimmäinen löräys kannattaa kaataa lavuaariin, pannun nokkaan jää usein puruja.

2 kommenttia:

  1. Meillä aina kotona silloin kun vielä pannukahvilla pelattiin, se ensimmäinen kaato kaadettiin kuppiin ja sitten takaisin siitä pannuun... Nimitettiin kahvin "selvittämiseksi" ( kai murresana täällä päin) ja mammelilla oli tapana tuota porptooraa keitellessä hujauttaa sinne vielä hyppyselline suolaa sekaan.... ;O) Itse en pannukahvia ole maistanut vuosiin.

    VastaaPoista
  2. Ja miul on porokahvista pelkästääm mummiin ja ukkiin liittyvii muistikuvia. Tosin niihin kuvitelmiin liittyy vahvasti pettymys, et mis ne POROT oikeen luuraa ;)

    VastaaPoista