maanantai 5. lokakuuta 2009

Mulgimaan kirjontaa,lisää kuvia Virosta

Käytiin Tarton yliopiston alaisen Kulttuuriakatemian käsityöosastolla.Tässä perinnekäsityöluokan seinämaalaus,tän tyyppisiä kuvioita myö sitte ommeltiin.
Paikallisen käsityöläisen (valitettavasti nimi ei nyt oo tiedossa)tekemiä pehmonalleja,joihin on sovellettu Mulgimaan kirjontaa.Täl tyylillähä vois ommella vaik mitä!Uudistaa vaatteita ja sisustusvermeitä...
Matkaoppaanamme oli mainio Airi,joka tässä esittelee upeita Muhun säärystimiään :).Ja myö tytöt kirjotaan ja ihastellaan.
Täs on näit kuvioita,kaikilla on oma merkityksensä.Huiviinsa voi kirjoa mm. suojelua,onnea,pyhyyttä,tasapainoa,täydellisyyttä.
Mallitilkkuja ja sitten oikeen huivin kimppuun.

Ompelin huivin päät ja sitte jatkan keskeltä selkää ja taas huivien päitä kohden.Näppärä tekele,se on kokoajan sekä käyttövalmis että vaiheessa.
Huivi on kerenny juhlii jo häissä Jämsässä.

7 kommenttia:

 1. wau! ihan uusi juttu mulle! Onkohan netissä tai missää tuollasta "KARTTAA" mistä tietäisi minkäkin merkin tarkoituksen?

  VastaaPoista
 2. No mie voin tähä niit joitai vaik laittaa."Risti"-maata ja taivasta yhdistävä,suojeleva merkitys."Elämänpuu"-kaiken elämän alun ja kuolemattomuuden symboli."Ympyrä"-aurinko,loputtomuus,ajan kuluminen,"rengasristi"-pyhyyden ja onnen,uudestisyntymisen,valkeuden ja elämän merkki."Ruusu"-täydellisyyden,Neitsyt Marian symboli-antaumus ja kärsimys.Sitte niillä terälehtien lukumäärällä on omat merkityksensä.Viislehtee=vaikeneminen,kuus=yhtenäisyys,tasapaino,ONNI :),seittämän=pyhyys ja täydellisyys ja kaheksanlehtinen symboloi uudestisyntymistä.Nää tiedot on suomennettu tuosta kirjasta josta on kuva.Siin on myös ne mallit.Ja ei muuta ku ompelemaa!

  VastaaPoista
 3. Kiitos noista tiedoista :)

  VastaaPoista
 4. Ihana huivi, ihanat kirjonnat! Myös minua kiinnosti merkit, kiitos tulkinnoista. Mitä Hilleville kuuluu?

  VastaaPoista
 5. Heippa Kuukki!Kiitos!Hillevi kasvaa ja komistuu ,näyttää jo ihan nuorisolta ;).Uskomaton hyrisijä lullukka ja villalankojen ystävä hää on.

  VastaaPoista
 6. Miulle ei oo koskaan tullu mielee,et pykäpistoja vois käyttää tollee kirjonnassa.Ja muuteki tuo väpellys oli mukava tehä,kun ei tarttenu seurata mitää mallii.Hyvin inspiroiva reissu!Ens kevään käsityömatka on ilmeisesti kierrätysaiheinen :)

  VastaaPoista